Profil

I.D.C. POLONIA S.A. jest polskim oddziałem oraz wyłącznym dystrybutorem na polski rynek największego słowackiego producenta słodyczy i pieczywa cukierniczego - I.D.C. Holding, a.s. Rozpoczęcie działalności przez I.D.C. POLONIA było odpowiedzią na sygnały płynące z polskiego rynku. Firma odczytała je w precyzyjny sposób, co zaowocowało w krótkim czasie uznaniem wśród sporej liczby konsumentów i partnerów biznesowych. Produkty oferowane przez I.D.C. POLONIA stały się przysmakiem wielu Polaków, co powoduje, że firma intensywnie i konsekwentnie inwestuje w dynamiczny rozwój swojej działalności. Kładzie nacisk na jak największe zadowolenie obecnych, a także pozyskiwanie coraz to nowych klientów.

Na stępstwem regularnego rozwoju firmy było poszerzenie rynków zbytu i zdobycie szerokiej bazy stałych klientów. I.D.C. POLONIA S.A. zdobyła solidną pozycję na polskim rynku słodyczy. Stale podnoszona jakość produktów oraz efektywnie realizowana strategia marketingowa przyczyniły się do wzrostu popularności oferowanych marek. Dzięki temu znacznie wzrósł popyt na produkty I.D.C. POLONIA. Proces ten trwa nadal. By jeszcze go wzmocnić firma planuje dalsze inwestycje i wprowadzanie na rynek kolejnych konkurencyjnych produktów. Doświadczenie w sprzedaży słodyczy o słowackim rodowodzie może tutaj szczególnie zaprocentować.  Oferta I.D.C. POLONIA znacznie odróżnia firmę od konkurencji, idealnie dostosowuje się do trendów panujących w danym momencie na rynku.

Produkty oferowane przez I.D.C. Polonia S.A. zdobyły uznanie wśród dużej liczby polskich konsumentów. Flagowymi produktami firmy są pyszne wafelki Góralki, cukierki ziołowe Verbena, żelki, lizaki oraz batony dedykowane najmłodszym konsumentom. Szeroki asortyment produktów I.D.C. POLONIA S.A. obejmuje również wyśmienite ciasteczka w familijnych opakowaniach – wafelki i biszkopty. Ofertę przedsiębiorstwa doskonale uzupełniają sezonowe wyroby czekoladowe w wersji Wielkanocnej oraz Bożonarodzeniowej. Produkty I.D.C. POLONIA spełniają normy i wymagania Unii Europejskiej. Są wytwarzane tylko i wyłącznie z najlepszych surowców w oparciu o tradycyjne receptury, stosowane z powodzeniem od ponad pięćdziesięciu lat.

Strategicznym celem I.D.C. POLONIA S.A. jest zapewnienie możliwie najwyższego poziomu dystrybucji. W praktyce przekłada się to na zapewnienie polskim konsumentom powszechnej dostępności produktów I.D.C Holding. Realizując powyższy cel firma prowadzi jednocześnie intensywne działania marketingowe. Sieć aktywnej dystrybucji I.D.C. POLONIA S.A. obejmuje teren całego kraju. Spółka działa na niezależnym rynku hurtowym i detalicznym. Współpracuje z ponadnarodowymi sieciami super- i hipermarketów, ogólnopolskimi sieciami krajowymi a także z wiodącymi hurtowniami branżowymi i detalistami. Sprzedażą detaliczną produktów zajmuje się kilkudziesięciu przedstawicieli handlowych, którzy działają na terenie całej Polski.

Dział Handlowy oferuje serwis gwarantujący najwyższą jakość usług klientom. Nasi Przedstawiciele i Kierownicy Regionalni są w stałym kontakcie z Partnerami Handlowymi. Reagują na wszelkie problemy zgłaszane przez sklepy i hurtownie, służąc zawsze pomocą i radą.  Ich zadaniem jest również informowanie na bieżąco o ofercie handlowej, produktach i promocjach. Prężny sposób działania oraz dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa zostały zauważone przez autorów rankingu "Gazele Biznesu", którzy od paru lat przyznają firmie I.D.C. Polonia S.A. tę prestiżową nagrodę. Kontynuujac dotychczasową działalność oraz podejmując nowe działania, pragniemy kierować sie słowami Napoleona Bonaparte "Handel istnieje tylko dzięki zaufaniu".

O centrali

Spółka I.D.C. Holding s.a. jest największym słowackim producentem słodyczy i różnego rodzaju pieczywa cukierniczego (wafle, biszkopty, herbatniki, pierniki). Rocznie wytwarza i sprzedaje ponad 30 000 ton wyrobów, osiągając obrót przekraczający 88 mln euro. Współczesna historia spółki sięga roku 1992, gdy w Pradze powstała spółka I.D.C. sp. z o.o. W tym samym roku spółka ta sprywatyzowała Zakłady Pieczywa Cukierniczego w Seredi, następnie w 1993 r. państwowe przedsiębiorstwo "Figaro" w Trnawie. W 1997 r. I.D.C. sp. z o.o. przekształciła się w spółkę akcyjną. W drugiej połowie lat 90. ubiegłego wieku spółka zaczęła realizować wyraźnie sformułowaną strategię biznesową, zorientowaną na rynki krajów Grupy Wyszehradzkiej. Głównym jej załażeniem było (i nadal jest) wzbogacenie portfela produktów uwzględniającego rozwój poszczególnych rynków, oraz skoncentrowanie się na inwestycjach nastawionych na rosnące segmenty rynku, a także podnoszenie jakości wyrobów. Holding s.a. działa w środowisku ostrej konkurencji, do których można zaliczyć największe światowe firmy spożywcze. Dzięki uzyskaniu zgodnych z normami międzynarodowymi certyfikatów jakości, I.D.C. Holding zwiększył zdolność zaspokojenia potrzeb klientów przez oferowanie bezpiecznych artykułów spożywczych, które według wszystkich wskaźników spełniają wymagania przepisów Unii Europejskiej, dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności. Dzięki tradycji i popularnym, wysokiej jakości wyrobom spółka należy do najpoważniejszych producentów słodyczy i pieczywa cukierniczego trwałego i jest stabilną firmą na rynku słowackim.

Wyroby produkowane we wszystkich zakładach produkcyjnych spółki są wytwarzane według tradycyjnych receptur przy jednoczesnym wykorzystaniu najnowocześniejszych urządzeń, spełniających wszystkie najsurowsze wymagania jakościowe. Do najbardziej znanych wyrobów produkowanych w zakładach w Seredi bez wątpienia należą Horalky, Andante, Tatranky, Mila, Mäta, Lina, Kávenky czy krajanka kakaowa. Do najpopularniejszych słodyczy produkowanych przez fabryka Figaro w Trnavie z pewnością można zaliczyć linię cukierków pod marką Verbena, lizaki i żelki Baili oraz serię pianek w czekoladzie. Zakład produkcyjny IDC Lolly sp. z o.o. jest spółką córką, z bogatym portfelem wyrobów sezonowych na Wielkanoc i Boże Narodzenie. W Czechach, Polsce i na Węgrzech spółka utworzyła spółki handlowe z własnym zapleczem logistycznym i marketingowym.

Zakład Pečivárne Sereď

Zakład Pečivárne Sereď
Zakład Figaro Trnawa
Zakład Cífer

Początki przemysłowej produkcji pieczywa cukierniczego trwałego wiążą się z rozproszeniem produkcji na wiele wytwórni rzemieślniczych o charakterze manufaktur i małych przedsiębiorstw, dla których nie było to zajęcie główne. W latach 50. XX w. wspomniane wytwórnie i zakłady połączono w większe jednostki produkcyjne, dzięki czemu powstały warunki organizacyjne, techniczne i technologiczne do rozwoju nowej branży produkcyjnej.

Wysokiej jakości pieczywo cukiernicze trwałe jako asortyment uzupełniający produktów spożywczych, stopniowo zaczęło zyskiwać sympatię nabywców. Dlatego w 1962 r., aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie i skoncentrować produkcję oraz zwiększyć specjalizację, zaczęto w Seredi na ul. Trnawskiej budowę nowego zakładu. Pozwoliło to zlikwidować zakłady nierentowne. W tej sytuacji bazę produkcyjną spółki tworzyły dwa zakłady w Seredi, specjalizujące się w produkcji wafli, zakład w Holiczu, nastawiony na produkcję pierników i rurek i zakład w Liptowskim Gródku wytwarzający herbatniki.

W latach 90. XX w. przedsiębiorstwo zostało sprywatyzowane, a zakład w Seredi i zakład w Holiczu weszły w skład spółki I.D.C. Holding s.a., nastawionej na budowanie mocnego, zdrowego i stabilnego przedsiębiorstwa, będącego solidnym i wiarygodnym partnerem, posiadającym odpowiednie zaplecze handlowo-marketingowe. Obecnie produkcja z Holicza została przeniesiona do Seredi. W Seredi wyrabiane są wszelkiego rodzaju  wafle, herbatniki i rurki i pierniki. Dzięki takim wyrobom jak Horalky,Andante, Tatranky, Kávenky, Mila, Lina objętych marką Sedita, I.D.C. Holding jest liderem na słowackim rynku w produkcji wafli. Dobrze znane są również herbatniki Club, herbatniki pół oblewane.

Historyczne, ponad stuletnie budynki zakładu produkcyjnego Figaro Trnawa pozostały zabytkowe tylko z zewnątrz. Wewnątrz kryją nowoczesny zakład produkcyjny słodyczy. Jego ciągły rozwój nawiązuje do długoletniej strategii produkcyjnej, którą co roku precyzują aktualne wymagania rynku. Podstawowym celem zakładu jest zaspokojenie zapotrzebowania rynku, zapewnienie wzrostu efektywności produkcji, jakości i bezpieczeństwa wyrobów.

W ostatnich pięciu latach wdrożono kompleksowy reinżyniering potencjału produkcyjnego, co przyniosło nie tylko wyższą jakość procesów produkcyjnych, ale również poprawę środowiska produkcyjnego, o czym świadczy uzyskanie certyfikatów ISO, IFS i BRC. Na czterech kondygnacjach zakładu produkowane są różne asortymenty słodyczy. Są między nimi owocowe i mleczne karmelki Snehulky, popularne na Słowacji i w Czechach, twarde dropsy, nadziewane ziołowe cukierki Verbena, galaretki oraz żelki. Specjalną grupę tworzą produkowane sezonowo słodycze cukierki w czekoladzie, "salonki", o smaku rumowo-ponczowym, orzechów laskowych i karmelu lub "żele salonki", czyli galaretka w czekoladzie o smaku bananowym, pomarańczowym i truskawkowym.

Wyrobem o najdłuższej tradycji i charakterystycznym dla zakładu są niemające w świecie konkurencji lizaki. Ich wyjątkowość nie bierze się tylko z jakości i sposobu produkcji, ale również z wartości artystycznej. Są one wyrabiane ręcznie przez nakładanie masy cukierniczej, przy czym na przekroju można uzyskać różne, zależnie od życzenia klienta wzory.

Ta znajdująca się w położonej 8 km od Trnawy miejscowości Cifer spółka produkuje przede wszystkim masę czekoladową i polewy a także przeznaczone na Boże Narodzenie i Wielkanoc czekoladowe figurki. Spółka została założona i wpisana do Rejestru Handlowego Republiki Słowackiej w lipcu 1996 r. pod nazwą Grosser sp. z o.o. Roczny obrót spółki wynosi około 300 milionów koron słowackich. W 1997 r. spółka zmieniła nazwę handlową na I.D.C. LOLLY sp. z o.o., a jej siedzibą został Cifer. Od 1998 r. jej jedynym właścicielem jest I.D.C. Holding s.a., który odkupił udziały od dawnych wspólników i założycieli spółki.

Pod koniec 2001 r. w pierwotnym profilu produkcyjnym spółki, tj. wytwarzaniu półproduktów (polew i czekolady) nastąpiły zasadnicze zmiany. Dzięki inwestycjom w urządzenia produkcyjne wytwarzające masy czekoladowe i polewy, rok 2001 był dla gospodarki I.D.C. LOLLY przełomowy. Równocześnie w ostatnich miesiącach 2001 r. przygotowywano wprowadzenie nowego produktu, batoników musli pod nazwą "EGO". W zgodzie ze strategią spółki macierzystej, na początku 2003 r. podjęto rekonstrukcję pomieszczeń produkcyjnych i została wdrożona technologia produkcji figurek z czekolady. Proces inwestowania w modernizację urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych jest praktycznie procesem ciągłym.System pracy w firmie jest zgodny z normami ISO 9001:2001. Równocześnie przygotowuje się wdrożenie systemu odpowiadającego międzynarodowym standardom żywności IFS.